Domov Kazalo English Zamenjava ozadja
 

Kult<dogodki

Kult<dogodki

Odloči se, kateri konec Slovenije ti je pri roki ali katera država te mika in poglej, kaj smo izbrali. Izbiraš lahko med koncerti, festivali, sceno po mladinskih centrih ali pa izbereš kak dober tečaj ali delavnico. Torej, kaj te trenutno zanima: dogodki po Sloveniji ali v tujini?

 

 Dogodki, pri katerih lahko koristiš Ej!KArtica popust, so označeni!

 

Slovenija

(Na)tečaji, delavnice in razpisi

Festivali in ostali dogodki

Festival Nostalgija

4.-6. september 2014, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

nostalgija3.jpg

 

V začetku septembra bomo že osmič zapored nostalgični. Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo potekala edinstvena prireditev za vse vintage, retro, heritage, swing & rock’n’roll navdušence – festival Nostalgija. Od četrtka, 4. septembra pa do sobote, 6. septembra si bomo lahko ogledali originalno starinsko trgovino z mešanim blagom, ki je bila v uporabi od konca 19. stoletja do leta 1948. V njej se bomo spominjali ali občudovali embalaže izdelkov, kot so bonboni, piškoti, marmelada, kava, kozmetika, na ogled bodo postavili tudi starinsko blagajno, tehtnico, televizorje, radijske aparate in reklamne plakate.


Razstavljena bo sejna družabna soba in kavarna iz takratnega obdobja ter marketinški muzej z zbirko blagovnih znamk iz slovenskega in bivšega jugoslovanskega tržišča. Večino izmed njih še vedno radi uporabljamo, to so Cockta, Šumi, Kraš, Union, Zlatorog, Nivea, Solea in druge. Posebna zanimivost bo tudi starinska Petrolova bencinska črpalka, opremljena z izdelki, ki so jih takrat prodajali.

 

Na svoj račun bodo prišli ljubitelji starodobnih avtomobilov, saj so organizatorji poskrbeli, da bomo videli nekatere predvojne modele in ameriške avtomobile iz zlatih 50ih in 60ih let. Razstavljena bodo tudi stara kolesa, vespe in skuterji. Odvijal se bo tudi bolšji sejem s starinami in retro predmeti ter prodajna razstava fotografa Boštjana Tacola – Pin up fotografija.

 

Na sobotni večerni del festivala pa se bomo v marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča zavrteli ob dobri glasbi. Nastopili bodo pionirji slovenskega surf rocka, Bitch Boys; Lucky Cupids, ki letos praznujejo že 20 let delovanja; in rockabillyji EightBomb.

ejkartica.wordpress.com/2014/08/25/lets-swing-rocknroll-festival-nostalgija/

Festival Maribor

5.-11. september 2014, Maribor

festival_maribor2.jpg

 

Za Festivalom Maribor je več kot pol stoletja zgodovine, od baročnih izvorov do postmodernih preobrazb. Razvil se je iz mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september in od le-tega nasledil pretanjeni programski izbor, visok izvedbeni nivo in edinstven način organiziranja. Festival, razen redkih izjem, namreč ne vabi zasedb z že pripravljenimi koncertnimi programi, temveč posamezne vrhunske glasbenike, ki nato glede na programski izbor umetniškega vodje tvorijo različne zasedbe – od komornih do orkestrskih. 

 

Koncerti se odvijajo v različnih mariborskih koncertnih dvoranah in drugih manjših prizoriščih polnih zgodovine in šarma - Ptujski grad, dvorec Dornava, zaradi odlične akustike cenjena secesijska dvorana Union, Kazinska dvorana ter stara in velika dvorana mariborskega Slovenskega narodnega gledališča. Poleg tega se koncerti prav tako odvijajo na slikovitih trgih mariborskega starega mestnega jedra.

www.festivalmaribor.si/

Park Tabor

julij 2014 - september 2014, Park Tabor, Ljubljana
 
park_tabor.jpgPark Tabor je ponovno oživel! Od maja do septembra, že četrto leto. Ostaja enako velik, pa je vendarle vse večji. Park Tabor je postal prijazen, živahen in zelen javni prostor, ki živi s prebivalci in obiskovalci!

V poletnih dneh bo Park Tabor gostil sejme, menjave, dogodke, delavnice, predavanje, kulturne in športne aktivnosti, koncerte,... Na muzejski ploščadi Metelkova pa bodo potekali vadbe joge, qi-gonga in sproščanja.

Vsi dogodki so brezplačni in odprti za vse obiskovalce! V primeru dežja pa dogodki žal odpadejo.
parktabor1.jpeg       parktabor2.jpg

Garažna razprodaja
Stvari, ki so se predolgo prašile po kotih garaž, kleti in podstrešij, si zaslužijo še eno priložnost, da najdejo novega lastnika. Na garažni razprodaji boste lahko menjali, prodajali in kupovali obleke, knjige, igrače, športne pripomočke, pohištvo, elektronske naprave, plošče in druge dragocenosti.

 • 19.07.2014
 • 16.08.2014
   

Šmaugove igre - igranje družabnih iger
Na dogodku boste lahko preizkusili družabne igre, ki jih še ne poznate, se pomerili v napetih dvobojih ter spoznali druge, ki tako kot vi uživajo v igranju. Na voljo bodo tako klasične (Monopoly, Scrabble, šah) kot tudi moderne igre (Naseljenci otoka Catan, Agricola, Igra prestolov, Bitka za prstan, Magic: the Gathering ...).

 • 24.07.2014
 • 28.08.2014

 

Športni dan v parku
ŠD Tabor organizira Športni dan, kjer bodo potekale športne aktivnosti primerne za vse, ne gelde na starost ali fizično pripravljenost.

 • 06.08.2014

 

Tek v parku
V formo vas bo spravil nekdanji atlet in državni prvak, eden najboljših slovenskih trenerjev teka, Dejan Lenart. Na treningih bo poudarek predvsem na tehniki teka in pridobivanju kondcije, izvajale pa se bodo tudi vaje za vzdržljivstno moč ipd.

 • 12.08.2014
 • 19.08.2014
 • 26.08.2014
 • 02.09.2014
 • 09.09.2014
 • 16.09.2014

 

Relax & Recharge vadba
Čaka vas vadba, ki bo prebudila vaše speče energije. Zaplesale bodo po celem telsu in stopile nampetosti, ki jih vsak dan nalagamo v telo. Za vadbo potrebujete blazino in kakšen kos toplejšega oblačila za končno sprostitev. Vadba poteka uro in pol.

 • 20.08.2014
 • 27.08.2014
 • 03.09.2014
 • 10.09.2014
 • 17.09.2014

 

MG MSUM: Art/Vrt - ustvarjalne delavnice na muzejski ploščadi
Na razstavi Sedanjost in prisotnost v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova ( MSUM) si lahko ogledate zanimive primere sodelovanja med umetnostjo in znanostjo. Po zgodbah o Makrolabu in hidroponičnem vrtu Marka Peljhana boste ustvarjali lastne mobilne vrtičke in pri tem odkrivali svet očarljivih rastlin.

 • 23.08.2014

 

Zelemenjava
Na Zelemenjavi si lahko izmenjujete semena, sadike, pridelke, recepte, izkušnje in navdihe z domačega vrta. Cilj Zelemenjave je, da na solidaren in zabaven način poveže vse navdušence dobrot in lepot z domačega vrta ter to navdušenje raztrosi tudi med ostale someščane.

 • 23.08.2014

 

Matija Renčelj: Stròk - predavanje
Na ciklu predavanj se predstavljajo študentski projekti in diplomske naloge, ki prinašajo sveže koncepte prihodnosti in zanimive aktualne ugotovitve o družbi.

 • 29.08.2014

 

Nostalgično umetniški sejem
Na prodaj bodo "vintage" izdelki in oblačila iz preteklih obdobij. Mladi ustvarjalci bodo razstavili svoja dela, jih predstavili mimoidočim in z njimi delili izkušnje in znanje. Program bodo dopolnjevale ustvarjalne delavnice, kulturne aktivnosti, kulinarična ponudba ter glasbeni nastopi.

 • 30.08.2014

 

Glinafina
Glina je eden izmed najstarejših gradbenih materialov. Prožnost in mehkoba surove gline sta odlični za oblikovanje najrazličnejših umetniških objektov. Z različnimi tehnikami ročnega oblikovanja boste raziskovali svojo ustvarjalnost.

 • 30.08.2014

 

Kakšna zmešnjava
Na delavnici Muzeja sodobne umetnost Metelkova boste pod krošnjami parka Tabor spoznali nenavadni svet sodobne umetnosti, se igrali z barvami in ustvarjali umetnške instalacije iz različnih materialov.

 • 30.08.2014

 

Hooping Inergija
Hooping je vadba ali s hulahup obročem. V okrogli svet majhnih in velikih pisanih hulahupov vas bo popeljala Ines, ki je vodja Inergije in prva licencirana inštruktorica hoopinga v Sloveniji.

 • 30.08.2014

 

Kino v Parku
Tudi letos se bodo v parku Tabor na vlikem platnu vrtele slovenske filmske uspešnicem kot so Gremo mi po svoje 2, Circus Fantasticus in dokumentarne filme letošnje produkcije študentov režije na AGRFT.

 • 08. do 12.09.2014


Tabor Park Jam PT.3
Ob koncu poletja bo ekipa Good Foot poskrbela za park džem v parku Tabor.

 • 13.09.2014


Šola uličnega gledališča Šugla
Šugla je šola uličnega gledališča, ki so jo leta 2007 ustanovili pri Gledališču Ane Monro. Namenjena je mladim med 15. in 30- im letom starosti, ki imajo malo ali nič izkušenj z gledališčem.

 • 13.09.2014

 

Zaključni sejem presenečenja
Dogodki v parku Tabor se bodo zaključili s sejmom presenečenja.

 • 20.09.2014

 

Umetniški sejem
Mladi umetniki in neuveljavljeni ustvarjalci bodo svoja dela razstavili v parku, jih predstavili mimoidočim in z njimi (in med seboj) delili izkušnje in znanje. Obiskovalci bodo lahko kupili ali se kar naučili izdelovati unikatne izdelke, ki jih med vsakodnevnim sprehodom po mestu ni mogoče najti. Program bodo zaokrožile glasba, kulturne aktivnosti in ustvarjalne delavnice.
 

In še in še in še... Podrobni program pa najdeš tukaj.

https://www.facebook.com/parktabor/photos_stream

Evropska noč raziskovalcev

26. september 2014, Ljubljana, Novo mesto, Izola, Planica

 

»Raziskovalci in znanstveniki v središču vsakdanjega življenja« je fokus vseh aktivnosti v okviru letošnje Noči raziskovalcev 2014.

 

Projekt je namenjen širši javnosti, predvsem pa mladim in jim z različnimi aktivnostmi približati poklic raziskovalca in znanost na splošno. Mlada generacija in najstniki so namreč največji potencial za prihodnjo generacijo raziskovalcev in znanstvenikov. Organizirani dogodki bodo vsem udeležencem ponudili širok vpogled v možnosti, ki jih prinaša poklic raziskovalca. Izvedene aktivnosti bodo zagotavljale številne informacije o priložnostih in izzivih, ki jih znanost in poklic raziskovalca prinašata. Pomen vlaganja v znanost in raziskave bo predstavljen ob medsebojni združitvi ustvarjalnega mišljenja raziskovalcev v umetnosti, znanosti in tehnologiji. Projekt bo približal delo in življenje različnih raziskovalcev širši javnosti s pomočjo iger, razstav, predstav na vesel in živahen način s povezovanjem različnih področij znanosti in umetnosti.

 

Noč raziskovalcev 2014 se bo odvijala na večih lokacijah v Ljubljani (Kongresni trg, Ljubljansko barje, Gimnazija Šentvid), Novem mestu (Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, Kulturni center Janeza Trdine), v Izoli (Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju) in Planici (Center za planetarne in biomedicinske raziskave Planica).

 

www.zaznanost.si/

Koncerti in partiji

GRAMATIK

5. september 2014, Križanke Ljubljana

 

gramatik.jpgTo je ime trenutno najuspešnejšega slovenskega elektronskega glasbenika v ZDA. Slovenec, ki prihaja iz Obale in je v domovini skoraj neznan. Njegovi številni ameriški koncerti so razprodani, pesmi imajo po milijon ogledov na Youtubu, komad Break Loose pa lahko zasledimo v filmu Oliverja Stona Divjaki.

 

The Age of Reason je prelomna plošča v Gramatikovi karieri – kot prva je izšla pri njegovi založbi Lovtemp, hkrati pa predstavlja popolno zvočno evolucijo. Gramatik z albumom The Age of Reason izkazuje glasbeno rast, s katero se upira žanrskim definicijam in krši status quo elektronske plesne glasbe, s tem pa je zvoku, ki ga pripisujemo njegovi znamki, dodal nove razsežnosti. Slovenski producent, ki trenutno biva v New Yorku, že od svojega prvega nastopa leta 2009 blesti na koncertih odrih in vzpostavlja poseben odnos s publiko po vsem svetu.

 

 

Adrenalin, www.adrenalin.si/gramatik-5-9-2014-z-nami-v-krizankah/

MARŠ klub: Ana Pupedan

19. september 2014 ob 21.00, Dvorana Gustaf Pekarna, Maribor

 

Ana Pupedan zagotavlja nizki štart nove MARŠ klub sezone v polni in popolni zasedbi!

 

Štirje člani, Simon (vokal), Boštjan (kitara), Marko (bobni) in Peter (bas), redno jih spremlja tudi tonski mojster Babo, so še vedno najboljši koncertni rock godci domovine, ki nas kot izvozni kulturni artikel pogosto predstavljajo tudi širom sveta. V skoraj dvajsetih letih delovanja ustvarjajo svojevrstno rock punk jazz reggae mešanico, kar se sliši tudi na njihovi zadnji, četrti plošči Na domači brjači, izdani leta 2010 pri založbi ZARŠ. 

https://www.facebook.com/events/1494538054126690/?ref=2&ref_dashboard_filter=upcoming

EXACT MOMENT vol. 5

20. september 2014 ob 22:00, Pekarna, Maribor

 

Čas je relativna stvar. Vemo da z dobro voljo mineva hitreje, s slabo pa traja in traja. A na dogodkih Exact moment, ko se vse okoliščine poklopijo, nas zajame občutek brezčasja. Občutek, ko se nam zdi, da se je vse okrog nas ustavilo, le užitek ob butanju basa prežema telo. Ko se spomnimo preteklih dogodkov, se nam zdi, da so zaradi vseh pozitivnih doživetij, obstajali le trenutek. In da se je vse zgodilo v točno pravem trenutku. S ponosom vam predstavljamo že peti, jubilejni Exact moment. Dosedanje izdaje so gostile DJje svetovnega formata iz Španije, Avstrije, ZDA, Nizozemske in Norveške, peto nadaljevanje te uspešne sage pa se nadaljuje z večjim poudarkom na predstavitvi slovenskih artistov. Kljub nesporni kvaliteti domačih glasbosukov, pa smo v goste povabili tudi španca, ki bo večeru dodal nekaj glasbene svežine, skupaj z vami pa bodo poskrbeli za še eno noč v brezčasju točno pravega trenutka.

 

exactmomentd.jpg

 

GUSTAF TECHNO floor :

 • Reaky pres. REAKSON - 100% techno set!
 • DJ SPLIF
 • Marko Luk
 • The Frog
   

KURD TECH-HOUSE floor :

 • JONATHAN MALTAYA (Spa)
 • MINOX
 • Alesso M
 • IGGY

 

SUPERNOVA BREAKBEAT floor :

 • DJ SANJIN
 • BOKIBATINA

 

Vstopnina : 10 € 

https://www.facebook.com/events/1546492058908105/?ref=2&ref_dashboard_filter=upcoming

Mladinska scena

 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.