Domov Kazalo English Zamenjava ozadja
 

Kult<dogodki

Kult<dogodki

Odloči se, kateri konec Slovenije ti je pri roki ali katera država te mika in poglej, kaj smo izbrali. Izbiraš lahko med koncerti, festivali, sceno po mladinskih centrih ali pa izbereš kak dober tečaj ali delavnico. Torej, kaj te trenutno zanima: dogodki po Sloveniji ali v tujini?

 

 Dogodki, pri katerih lahko koristiš Ej!KArtica popust, so označeni!

 

Slovenija

(Na)tečaji, delavnice in razpisi

Festivali in ostali dogodki

Festival Maribor

5.-11. september 2014, Maribor

festival_maribor2.jpg

 

Za Festivalom Maribor je več kot pol stoletja zgodovine, od baročnih izvorov do postmodernih preobrazb. Razvil se je iz mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september in od le-tega nasledil pretanjeni programski izbor, visok izvedbeni nivo in edinstven način organiziranja. Festival, razen redkih izjem, namreč ne vabi zasedb z že pripravljenimi koncertnimi programi, temveč posamezne vrhunske glasbenike, ki nato glede na programski izbor umetniškega vodje tvorijo različne zasedbe – od komornih do orkestrskih. 

 

Koncerti se odvijajo v različnih mariborskih koncertnih dvoranah in drugih manjših prizoriščih polnih zgodovine in šarma - Ptujski grad, dvorec Dornava, zaradi odlične akustike cenjena secesijska dvorana Union, Kazinska dvorana ter stara in velika dvorana mariborskega Slovenskega narodnega gledališča. Poleg tega se koncerti prav tako odvijajo na slikovitih trgih mariborskega starega mestnega jedra.

www.festivalmaribor.si/

Park Tabor

julij 2014 - september 2014, Park Tabor, Ljubljana
 
park_tabor.jpgPark Tabor je ponovno oživel! Od maja do septembra, že četrto leto. Ostaja enako velik, pa je vendarle vse večji. Park Tabor je postal prijazen, živahen in zelen javni prostor, ki živi s prebivalci in obiskovalci!

V poletnih dneh bo Park Tabor gostil sejme, menjave, dogodke, delavnice, predavanje, kulturne in športne aktivnosti, koncerte,... Na muzejski ploščadi Metelkova pa bodo potekali vadbe joge, qi-gonga in sproščanja.

Vsi dogodki so brezplačni in odprti za vse obiskovalce! V primeru dežja pa dogodki žal odpadejo.
parktabor1.jpeg       parktabor2.jpg

Garažna razprodaja
Stvari, ki so se predolgo prašile po kotih garaž, kleti in podstrešij, si zaslužijo še eno priložnost, da najdejo novega lastnika. Na garažni razprodaji boste lahko menjali, prodajali in kupovali obleke, knjige, igrače, športne pripomočke, pohištvo, elektronske naprave, plošče in druge dragocenosti.

 • 19.07.2014
 • 16.08.2014
   

Šmaugove igre - igranje družabnih iger
Na dogodku boste lahko preizkusili družabne igre, ki jih še ne poznate, se pomerili v napetih dvobojih ter spoznali druge, ki tako kot vi uživajo v igranju. Na voljo bodo tako klasične (Monopoly, Scrabble, šah) kot tudi moderne igre (Naseljenci otoka Catan, Agricola, Igra prestolov, Bitka za prstan, Magic: the Gathering ...).

 • 24.07.2014
 • 28.08.2014

 

Športni dan v parku
ŠD Tabor organizira Športni dan, kjer bodo potekale športne aktivnosti primerne za vse, ne gelde na starost ali fizično pripravljenost.

 • 06.08.2014

 

Tek v parku
V formo vas bo spravil nekdanji atlet in državni prvak, eden najboljših slovenskih trenerjev teka, Dejan Lenart. Na treningih bo poudarek predvsem na tehniki teka in pridobivanju kondcije, izvajale pa se bodo tudi vaje za vzdržljivstno moč ipd.

 • 12.08.2014
 • 19.08.2014
 • 26.08.2014
 • 02.09.2014
 • 09.09.2014
 • 16.09.2014

 

Relax & Recharge vadba
Čaka vas vadba, ki bo prebudila vaše speče energije. Zaplesale bodo po celem telsu in stopile nampetosti, ki jih vsak dan nalagamo v telo. Za vadbo potrebujete blazino in kakšen kos toplejšega oblačila za končno sprostitev. Vadba poteka uro in pol.

 • 20.08.2014
 • 27.08.2014
 • 03.09.2014
 • 10.09.2014
 • 17.09.2014

 

MG MSUM: Art/Vrt - ustvarjalne delavnice na muzejski ploščadi
Na razstavi Sedanjost in prisotnost v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova ( MSUM) si lahko ogledate zanimive primere sodelovanja med umetnostjo in znanostjo. Po zgodbah o Makrolabu in hidroponičnem vrtu Marka Peljhana boste ustvarjali lastne mobilne vrtičke in pri tem odkrivali svet očarljivih rastlin.

 • 23.08.2014

 

Zelemenjava
Na Zelemenjavi si lahko izmenjujete semena, sadike, pridelke, recepte, izkušnje in navdihe z domačega vrta. Cilj Zelemenjave je, da na solidaren in zabaven način poveže vse navdušence dobrot in lepot z domačega vrta ter to navdušenje raztrosi tudi med ostale someščane.

 • 23.08.2014

 

Matija Renčelj: Stròk - predavanje
Na ciklu predavanj se predstavljajo študentski projekti in diplomske naloge, ki prinašajo sveže koncepte prihodnosti in zanimive aktualne ugotovitve o družbi.

 • 29.08.2014

 

Nostalgično umetniški sejem
Na prodaj bodo "vintage" izdelki in oblačila iz preteklih obdobij. Mladi ustvarjalci bodo razstavili svoja dela, jih predstavili mimoidočim in z njimi delili izkušnje in znanje. Program bodo dopolnjevale ustvarjalne delavnice, kulturne aktivnosti, kulinarična ponudba ter glasbeni nastopi.

 • 30.08.2014

 

Glinafina
Glina je eden izmed najstarejših gradbenih materialov. Prožnost in mehkoba surove gline sta odlični za oblikovanje najrazličnejših umetniških objektov. Z različnimi tehnikami ročnega oblikovanja boste raziskovali svojo ustvarjalnost.

 • 30.08.2014

 

Kakšna zmešnjava
Na delavnici Muzeja sodobne umetnost Metelkova boste pod krošnjami parka Tabor spoznali nenavadni svet sodobne umetnosti, se igrali z barvami in ustvarjali umetnške instalacije iz različnih materialov.

 • 30.08.2014

 

Hooping Inergija
Hooping je vadba ali s hulahup obročem. V okrogli svet majhnih in velikih pisanih hulahupov vas bo popeljala Ines, ki je vodja Inergije in prva licencirana inštruktorica hoopinga v Sloveniji.

 • 30.08.2014

 

Kino v Parku
Tudi letos se bodo v parku Tabor na vlikem platnu vrtele slovenske filmske uspešnicem kot so Gremo mi po svoje 2, Circus Fantasticus in dokumentarne filme letošnje produkcije študentov režije na AGRFT.

 • 08. do 12.09.2014


Tabor Park Jam PT.3
Ob koncu poletja bo ekipa Good Foot poskrbela za park džem v parku Tabor.

 • 13.09.2014


Šola uličnega gledališča Šugla
Šugla je šola uličnega gledališča, ki so jo leta 2007 ustanovili pri Gledališču Ane Monro. Namenjena je mladim med 15. in 30- im letom starosti, ki imajo malo ali nič izkušenj z gledališčem.

 • 13.09.2014

 

Zaključni sejem presenečenja
Dogodki v parku Tabor se bodo zaključili s sejmom presenečenja.

 • 20.09.2014

 

Umetniški sejem
Mladi umetniki in neuveljavljeni ustvarjalci bodo svoja dela razstavili v parku, jih predstavili mimoidočim in z njimi (in med seboj) delili izkušnje in znanje. Obiskovalci bodo lahko kupili ali se kar naučili izdelovati unikatne izdelke, ki jih med vsakodnevnim sprehodom po mestu ni mogoče najti. Program bodo zaokrožile glasba, kulturne aktivnosti in ustvarjalne delavnice.
 

In še in še in še... Podrobni program pa najdeš tukaj.

https://www.facebook.com/parktabor/photos_stream

Evropska noč raziskovalcev

26. september 2014, Ljubljana, Novo mesto, Izola, Planica

 

»Raziskovalci in znanstveniki v središču vsakdanjega življenja« je fokus vseh aktivnosti v okviru letošnje Noči raziskovalcev 2014.

 

Projekt je namenjen širši javnosti, predvsem pa mladim in jim z različnimi aktivnostmi približati poklic raziskovalca in znanost na splošno. Mlada generacija in najstniki so namreč največji potencial za prihodnjo generacijo raziskovalcev in znanstvenikov. Organizirani dogodki bodo vsem udeležencem ponudili širok vpogled v možnosti, ki jih prinaša poklic raziskovalca. Izvedene aktivnosti bodo zagotavljale številne informacije o priložnostih in izzivih, ki jih znanost in poklic raziskovalca prinašata. Pomen vlaganja v znanost in raziskave bo predstavljen ob medsebojni združitvi ustvarjalnega mišljenja raziskovalcev v umetnosti, znanosti in tehnologiji. Projekt bo približal delo in življenje različnih raziskovalcev širši javnosti s pomočjo iger, razstav, predstav na vesel in živahen način s povezovanjem različnih področij znanosti in umetnosti.

 

Noč raziskovalcev 2014 se bo odvijala na večih lokacijah v Ljubljani (Kongresni trg, Ljubljansko barje, Gimnazija Šentvid), Novem mestu (Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, Kulturni center Janeza Trdine), v Izoli (Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju) in Planici (Center za planetarne in biomedicinske raziskave Planica).

 

www.zaznanost.si/

Koncerti in partiji

Žur z razlogom

30. avgust 2014, Ljubljana

 

Kot je že v navadi, bo ljubljanski park Tivoli zadnjo soboto v avgustu gostil tradicionalni, letos že 13. Žur z razlogom. Od 16. ure naprej boš lahko za dobrodelni en evro zaplesal z enim najboljših in najbolj priljubljenih didžejev na svetu!

 

Žur z razlogom, projekt znamke ORTO, je skozi leta postal prepoznaven in priljubljen glasbeni dogodek za mlade. Edinstvenost v slovenskem prostoru mu daje poslanstvo, ki skozi leta ostaja nespremenjeno: pomagati mladim in podpirati projekte, ki prispevajo k razvoju mladih. Na ta način se dobrodelna sredstva, zbrana na dogodku, vrnejo v skupnost mladih.

 

Vemo, kako težko je danes dobiti prvo zaposlitev, zato je glavni razlog in #DOBERMUV letošnjega Žura z razlogom: zaposlovanje mladih.

Zbrana sredstva bofo donirali Zaposlitvenim klubom za mlade nevladne organizacije NEFIKS. To so edini zaposlitveni klubi, kjer se z mladimi ukvarjajo dolgoročno in jim pomagajo povečati možnosti za zaposlitev. Konec koncev, je v preteklih dveh letih z njihovo pomočjo 45 mladih dobilo zaposlitev.

zur_z_razlogom2014.jpg

In če iščeš zaposlitev, potem je to super priložnost zate. V štirih mesecih, kolikor traja program:

 • izpiliš svoj CV do pro nivoja,
 • izdelaš karierni načrt s pomočjo izkušenih kadrovikov,
 • se srečaš z vsaj 3 potencialnimi delodajalci,
 • obiščeš Si.mobil z možnostjo prakse v shopu,
 • se udeležuješ Start-up vikendov in predavanj o podjetnosti,
 • simuliraš in spoznavaš situacije na zaposlitvenih razgovorih,
 • dobiš nove izkušnje pri organizaciji, promociji, komunikaciji, podjetnosti in
 • razširiš svojo socialno mrežo.

 

Razpisa za prijavo v Zaposlitvene klube bosta objavljena septembra in januarja. Zato spremljaj fb stran zaposlitvenih klubov za mlade in njihovo spletno stran, kjer najdeš še vrsto uporabnih novic.

 

Na Žuru z razlogom bodo objavili razpis za 16 delovnih mest v 14ih podjetjih. Nanj se bodo lahko prijavite vsi mladi, ki iščete prvo zaposlitev!

 

www.orto.si/zurzrazlogom/

GRAMATIK

5. september 2014, Križanke Ljubljana

 

gramatik.jpgTo je ime trenutno najuspešnejšega slovenskega elektronskega glasbenika v ZDA. Slovenec, ki prihaja iz Obale in je v domovini skoraj neznan. Njegovi številni ameriški koncerti so razprodani, pesmi imajo po milijon ogledov na Youtubu, komad Break Loose pa lahko zasledimo v filmu Oliverja Stona Divjaki.

 

The Age of Reason je prelomna plošča v Gramatikovi karieri – kot prva je izšla pri njegovi založbi Lovtemp, hkrati pa predstavlja popolno zvočno evolucijo. Gramatik z albumom The Age of Reason izkazuje glasbeno rast, s katero se upira žanrskim definicijam in krši status quo elektronske plesne glasbe, s tem pa je zvoku, ki ga pripisujemo njegovi znamki, dodal nove razsežnosti. Slovenski producent, ki trenutno biva v New Yorku, že od svojega prvega nastopa leta 2009 blesti na koncertih odrih in vzpostavlja poseben odnos s publiko po vsem svetu.

 

 

Adrenalin, www.adrenalin.si/gramatik-5-9-2014-z-nami-v-krizankah/

Mladinska scena

 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.