Domov Kazalo English Zamenjava ozadja
 

Kult<dogodki

Kult<dogodki

Odloči se, kateri konec Slovenije ti je pri roki ali katera država te mika in poglej, kaj smo izbrali. Izbiraš lahko med koncerti, festivali, sceno po mladinskih centrih ali pa izbereš kak dober tečaj ali delavnico. Torej, kaj te trenutno zanima: dogodki po Sloveniji ali v tujini?

 

 Dogodki, pri katerih lahko koristiš Ej!KArtica popust, so označeni!

 

Slovenija

(Na)tečaji, delavnice in razpisi

RE:CIKLARNICA

April, Maj, Junij 2014
Serija dvodnevnih ustvarjalnih delavnic re:cikliranja
Kino Šiška v sodelovanju z Društvom za gojenje ustvarjalnega mišljenja in bivanja – GUMB  v okviru mednarodnega projekta urbane kulture mladih What’s the deal? organizira serijo dvodnevnih ustvarjalnih delavnic recikliranja, v okviru katere bodo udeleženci pod vodstvom izkušenih mentorjev samostojno raziskovali kreativne načine preobrazbe vsakdanjih odpadnih materialov v raznovrstne unikatne in uporabne izdelke. Delavnice bodo sledile »naredi si sam« principu ustvarjanja, zato bo veliko prostora za kreativno raziskovanje in eksperimentiranje.  
  
II. RE:CIKLARNICA : torbe in modni dodatki iz kolesarskih zračnic
9. in 10. maj 2014 (petek, 16:00-20:00, sobota, 15:00-19:00)
Na dvodnevni delavnici bomo odslužene kolesarske zračnice rezali, šivali, lepili, vezali, spenjali in porisovali. Nastale bodo torbe za prenosne računalnike in manjše kolesarske torbe (opremljene z zadrgami in žepi), etuiji in peresnice, blazine za sedenje in svojevrsten nakit.
 
III. RE:CIKLARNICA: pohištvo iz kartona
13. in 14. junij 2014 (petek, 16:00-20:00, sobota, 15:00-19:00)
Na dvodnevni delavnici bomo iz odpadnega kartona izdelovali manjše in večje kose pohištva. Prvi dan bomo zarisali natančne načrte (da bo pohištvo našlo pravi prostor v našem stanovanju, bomo mere prilagodili za vsak kos pohištva posebej) in pripravili materiale. Drugi dan bomo kartonske kose lepili, sestavljali, lakirali in jih popestrili s kolažnimi krpankami in barvami, da se bodo tudi barvno uskladili s potrebami naših stanovanj.
Delavnice so brezplačne. Vodila jih bosta Petra Gosenca in Jurij Bobič iz Društva za gojenje ustvarjalnega mišljenja in bivanja – GUMB.
Število udeležencev za posamezni sklop delavnic je omejeno. 
Obvezne predhodne prijave na: kiosk@kinosiska.si. 
Organizacija: Kino Šiška.
Kino Šiška, www.kinosiska.si

Festivali in ostali dogodki

Arhitektura v živo: Miklošičev park

april, ob 17. uri, Miklošičev park, Ljubljana

Ogled parka z vodstvom

V mesecu aprilu, mesecu krajinske arhitekture, se lahko z doc. dr. Bredo Mihelič sprehodiš po Miklošičevem parku.

Ogled je brezplačen in omejen na 30 oseb. Prijave: izobrazevanje@mao.si.

*****
Trg pred sodnijsko palačo, prvotno simbolično poimenovan Slovenski trg, je dala urediti ljubljanska mestna občina po potresu (1895), projekt pa je finančno podprla tudi vlada na Dunaju. Načrte za urbanistično in arhitektonsko ureditev trga je leta 1899 mestna občina naročila Maksu Fabianiju... 

Če te zanima več, se prijavi na brezplačni vodeni ogled. 

MAO, www.mao.si/Dogodek/Miklosicev-park.aspx

DRUGA GODBA

30. in 31. maj, različna prizorišča

Festival Druga godba je s svojo 30-letno zgodovino eden najpomembnejših festivalov osrednje Evrope, ki predstavlja glasbe sveta. S svojim konceptom, novimi pristopi in »odkrivanjem« neznanih glasbenih vsebin in geografskih teritorijev je edinstven v tem kulturnem prostoru.


Koncept letošnjega jubilejnega festivala bo nadgradnja lanskega izvirnega koncepta, ko je festival potekal brez predaha 29 ur za enotno ceno vstopnice 29 eur. To je bil unikatni pristop tudi v evropskem merilu in je bil lepo sprejet tako med obiskovalci kot tudi v strokovni javnosti. Letos bo festival programsko še izrazitejši, saj bo poleg zvezd iz Afrike, obeh Amerik in Evrope nastopil še eden najpopularnejših izvajalcev iz Slovenije Magnifico. Poleg koncertov bomo pripravili še vrsto spremljevalnih prireditev, od delavnic za otroke in družabnih dogodkov do predavanj in mednarodne konference, ki bo omogočila stik domačih glasbenikov s tujino.

 

Bombino,
Kino Šiška, 30. maj 2014

Velja za tuareško svetovno senzacijo, nov glas Sahare, ki zadnji dve leti zaradi odličnih koncertov niza uspeh za uspehom. O njem obsežno pišejo največje glasbene revije in časopisi (Rolling Stone, The New York Times.) Zadnji Bombinov album Nomad (2013 ), ki ga je v Nashvillu posnel in produciral sloviti Dan Aeurbach (The Black Keys), je postal velika svetovna uspešnica.
Izrazna moč Bombinove glasbe, ki združuje tradicionalne berberske ritme z energijo rokenrola in miroljubnimi pesmimi, odraža tisočletno zgodovino tuareškega boj za preživetje in dostojanstvo, ki je sčasoma postalo močnejše od zunanje ogroženosti.


Mulatu Astatke
Kino Šiška, 30. maj 2014

Mulatu Astatke je nazadnje pred tremi leti držal na nogah ljubljansko občinstvo v Kinu Šiška. Nepozaben koncert očeta ethio-jazza, ki združuje tradicionalne etiopske prvine s funkom, jazzom in soulom. Med drugim je prispeval tudi glasbo za film slovitega režiserja Jima Jarmuscha Strti Cvetovi (Broken Flowers, 2005).
Tokrat se bo Mulatu predstavil z novim projektom Sketches of Ethiopia v družbi najboljših glasbenikov londonske jazz scene, kot so Alex Hawkins, John Edwards, Byron Wallen in Tom Skinner.


Magnifico & Serbian Army Orchestra
Križanke, 31. maj 2014

Filmska uspešnica Montevideo, bog te video je dobila nadaljevanje, tokrat z naslovom Montevideo, vidimo se! Glasbo za film, ki bo slovensko premiero dočakal v začetku marca, je ponovno prispeval Magnifico.
Poleg Magnificovih značilnih melodij daje poseben pečat filharmonični Srbski vojaški orkester, ki s svojim eklektičnim zvokom prikliče ozračje balkanskih šlagerjev in narodnih napevov iz tridesetih let. Magnifico bo prvi slovenski glasbenik v vlogi glavne zvezde festivala Druga godba.

Druga godba, www.drugagodba.si

PREPIH

8. 4. – 1. 6. 2014, Muzej sodobne umetnosti Metelkova

 

 V okviru letošnjega projekta Prepih, namenjenega mlajšim umetnikom in svežim idejam, predstavljamo Meto Grgurevič.

 

Video Sanjaj, da se spomniš pozabljenih misli je nastal kot del širšega projekta Lucidne sanje (Lucid Dream, HIAP open studio, Cable Factory, Helsinki, 2012), v katerem se je Meta Grgurevič posvetila napetosti med idejo, tj. neko genialno zamislijo, in realnostjo, ki ji pogosto nasprotuje. Pri tem se ni omejila le na starodavno nasprotje med ideali in realnostjo; konceptualno jedro projekta je preudarek o nekem hipotetičnem prostoru (ali kar državi), ki je izpostavljen realnosti, obenem pa ostaja avtonomen. V projekt vključena dela sta navdahnili dve ključni osebnosti s področja znanosti in umetnosti: Nikola Tesla in Vladimir Tatlin. Oba sta s svojim delom želela izboljšati svet, a se je njun idealizem razbil ob steni realnosti, njune nekdaj močne in vsaj navidezno uresničljive zamisli pa so se zapisale v zgodovino nemogočega.
Sanjaj, da se spomniš pozabljenih misli je nekakšen kontrapunkt omenjenim delom. Njegova najmočnejša narativna sestavina je govor Charlieja Chaplina v vlogi velikega diktatorja Adenoida Hynkla. Video poudarja utopične konotacije drugih del (na katere nakazujejo reference na Teslo in Tatlina) in obenem povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost tako po estetski kot vsebinski plati. Kljub navidezno idealističnemu sporočilu pa video zaznamuje določena ambivalentnost – poslušamo Chaplina, ki je med prvimi neprikrito napadel nacizem, in hkrati vzhičenega diktatorja, ki so ga oblikovale okoliščine ne tako zelo različne od današnjih.

 

Meta Grgurevič, rojena leta 1979 v Ljubljani, je leta 2007 končala podiplomski študij slikarstva na likovni akademiji v Benetkah. Poleg samostojnih projektov pogosto sodeluje tudi z drugimi umetniki, od leta 2010 intenzivno z vizualno umetnico Uršo Vidic. Pripravila je več samostojnih razstav in sodelovala na številnih skupinskih razstavah v Sloveniji, Italiji, Veliki Britaniji, Grčiji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, v Makedoniji, ZDA in na Finskem. Meta Grgurevič je dobitnica številnih nominacij za perspektivne mlade umetnike in nagrad: leta 2002 je v Benetkah za delo Miki Maus je pedr prejela nagrado Premio Consorzio Nuovo Bevilacqua la Masa, leta 2004 je skupina Passaporta uvrščena v izbor italijanskih perspektivnih umetnikov Premio Furla, in leta 2009 nagrado za projekt Worlds Don't Come Easy, ki je bil prepoznan kot najboljši intermedijski projekt na Akto festivalu v Makedoniji. V prejšnjem letu je prejela tri zelo pomembna priznanja. BIENALEONLINE 2013 jo je na podlagi odločitve tridesetih vodilnih svetovnih kuratorjev uvrstilo med 180 najbolj obetavnih umetnikov na svetu. Bila je izbrana med štiri finaliste za nagrado skupine OHO. Na 30. grafičnem bienalu pa je za projekt Mehanična galanterija/Srebrna nit (GalantérieMecanique/Fil d'argent) s soavtorico Uršo Vidic prejela posebno omembo mednarodne žirije. Leta 2010 je bila dobitnica delovne delavne štipendije Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Pomladi 2012 je bila rezidenčna umetnica na Finskem v HIAP - Mednarodni umetniški program Helsinki ter 2013 rezidenčna umetnica v ateljeju Ministrstva za kulturo Republike Slovenije v New Yorku. Živi in dela v Ljubljani.

mg_dream_to_recall_forgotte.jpg

Info MG,

GORA ROCKA 2014

27. - 29. junij, Slap ob Idrijci

 Odlično vzdušje, nora glasba, bogat dnevni program, zanimive nagradne igre...
To je dobrodelni rock festival Gora Rocka, ki se odvija na Šentviški planoti na
severnem primorskem in ga vsako leto obišče več tisoč obiskalcev.
Letos pa organizatorji obljubljajo še več, kajti Gora Rocka praznuje svojo
deseto obletnico!!

gora_rocka.jpg

Eventim, www.eventim.si/si/vstopnice/gora-rocka-2014-slap-ob-idrijci-sportni-park-prapetno-brdo-349755/event.html#event-details

Koncerti in partiji

LAIBACH

16. maj, Križanke, Ljubljana

A Spectre is haunting Europe – the Spectre of Laibach ...

Duh straši po Evropi - duh LAIBACHA…

 

Ob koncu pomladnega dela turneje se bo Laibach 16. maja po dolgem času spet vrnil tudi v ljubljanske Križanke, kjer je skupina prvič nastopila na znamenitem Novem rocku 82'. To bo od leta 1981 njen šesti nastop v Križankah in 26. v slovenski prestolnici.

Laibach so v več kot treh - desetletjih doživeli in preživeli vse- solunsko, soško fronto, drugo svetovno vojno, Brežnjeva, Kennedya in Tita, 80-ta, 90-ta in 100-ta, Miloševiča, Kučana, Vidmarja in nazi punk afero, štafeto mladosti, preživeli so JBTZ, padec berlinskega zidu, razkroj vzhodnega bloka in vojno v Jugoslaviji, evforijo osamosvojitve in evforijo pridružitve Uniji, preživeli so Jugoslavijo, Slovenijo, Evropo in NSK, preživeli so pravzaprav sami sebe...
 

laibach.jpg

Eventim, www.eventim.si/si/vstopnice/laibach-ljubljana-krizanke-343248/event.html#event-details

Carl Cox & UMEK

17. maj, Ambasada Gavioli, Izola

Naš največji DJ je do zadnjega skrbno pazil, da javnost ne izve, kaj se kuha. Na svojem tradicionalnem žuru na slovenski kulturni praznik pa je naznanil, da v Slovenijo po dolgem času prihaja njegov velik prijatelj, legenda techna Carl Cox.

Carl je kot enega izmed pogojev za nastop v izolski Ambasadi Gavioli navedel, da mora nujno slišati tudi Umekov set, zato se nam 17. maja obeta večer leta, saj tako zvezdniške zasedbe pri nas že dolgo nismo gotili.
Britanec ravno letos obeležuje deseto obletnico svoje Carl Cox & Friends arene, ki vsako leto igra pomembno vlogo na najbolj znanem festivalu na svetu - Ultra Music Festival v Miamiju. Večer bo še toliko bolj poseben zato, ker bo Umek praznoval svoj rojstni dan, ki ga ima dan prej (po njem je tudi poimenoval svojo založbo 1605, včasih pa ga je proslavil z Dnevom Elektronike v Križankah v Ljubljani), tako ali tako pa so v Ambasadi vsi večeri posebni.

 

carl_cox.jpg

Eventim, www.eventim.si/si/vstopnice/carl-cox-umek-izola-ambasada-gavioli-355877/event.html

BILLY IDOL

24. junija, Hala Tivoli, Ljubljana

 V SLOVENIJO PRIHAJA ROCK IKONA BILLY IDOL!

Britanski glasbenik in pevec Billy Idol prihaja v ljubljanski Tivoli v torek, 24.6.2014, natanko štiri leta po svojem prvem nastopu pri nas, ki še vedno odmeva kot nepozaben rokenrol stampedo in je bil po mnenju mnogih obiskovalcev najboljši rock koncert leta!

Od pionirja punka do svetovne superzvezde – BILLY IDOL je že več kot tri desetletja med največjimi imeni popularne glasbe; njegov sloves in prepoznavnost sta ikonska!

billy_idol.jpg

 

Eventim, www.eventim.si/si/vstopnice/billy-idol-ljubljana-dvorana-tivoli-351735/event.html

Mladinska scena

Evropska prestolnica mladih Maribor 2013

Zlatko Fišer: Panorama

2. april do 27. junij, Hostel Pekarna

Potopisna razstava. Tokrat je svoje panoramske fotografije na ogled postavil fotograf Zlatko Fišer.

Zlatko Fišer se je rodil 18.3.1960 v Mariboru. Ljubiteljstvo do fotografije goji že od osnovne šole, ko je z Zenitom spoznaval prve zakonitosti fotografije, aktivno se s fotografijo ukvarja zadnjih 15 let. Eden večjih mejnikov je bil prehod na digitalno fotografsko tehniko in opremo, tako, da je sedaj navdušen uporabnik modernih pristopov in raziskovalec brezmejnih možnosti, ki jih fotoaparat in računalnik omogočata. Priljubljeni motivi so portreti, krajine, arhitektura, v katerih išče zanimive trenutke in kontraste. V zadnjih letih jih je našel predvsem na svojih potovanjih po Aziji, Afriki , Avstraliji in južni Ameriki.

Bil je dolgoletni član Fotokluba Maribor, trenutno pa deluje v Fotoklubu Proportio Divina iz Gornje Radgone.Je predsednik fotografske sekcije pri društvu popotnikov Vagant v Mariboru. Sodeloval je na več samostojnih razstavah, npr. knjižnica Rotovž in Duplek, Kulturni dom v Gornji Radgoni in Lenartu, razstavišče nakupovalnega centra Europark, društva Vagant in na več skupinskih razstavah v Sloveniji in Avstriji. Redno sodeluje na mednarodnih in domačih fotografskih natečajih, kjer je prejel več nagrad in si pridobil naziva F1 FZS in EFIAP.

Prisrčno vabljeni!

 

Telefon: +386 (0)2 300 2995

MKC Maribor, www.mkc.si

Knjižnica tete Rose vabi

vsak delavnick 14.00 do 18.00, Maribor

Vabimo te k brskanju po knjižnih policah Knjižnice tete Rose, ki je odprta vsak delavnik med 14:00 in 18:00. Seznam knjig si lahko ogledaš na www.knjiznicateterose.org.

Posebnost Knjižnice tete Rose je v tem, da zainteresiranim uporabnikom ponuja bogato zbirko družbeno - angažirane, uporniške in radikalne literature, ki jo bralec s težnjami po revolucionarnem angažmaju težje ali pa sploh ne more najti v drugih knjižnicah v Mariboru. Knjižnica je namenjena vsem, ki jih zanimajo radikalne družbene spremembe in/ali družbeno kritična misel za konstruktivno preoblikovanje naše družbe v družbenopravičnostno mislečo in dejavno.

Knjižnica je del projekta "Beremo s teto Roso - knjižnica s čitalnico z družbeno-angažirano literaturo in družbeno-transformativne oblike izobraževanj", ki je del programa EPM Maribor 2013.

 

Termini: med 14:00 in 18:00 vsak(o) pon tor sre pet

Pekarna - magdalenske mreže , www.knjiznicateterose.org
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.