Domov Kazalo English Zamenjava ozadja
 

Digitalne zgodbe 2011 - o brezposelnosti mladih

Digitalne zgodbe so iskrene osebne zgodbe, ki v obliki mini videov omogočajo zanimiv način predstavitve svojega razmišljanja in izkušenj. Ekipa Ej!KArtice je pripravila še eno delavnico digitalnih zgodb - tokrat na temo brezposelnosti mladih.

 

Naša zgodba z "digitalnimi zgodbami" se je začela pred nedavnimi časi (leta 2006 na jesen), ko je v Cardiffu (Wales) potekal mednarodni projekt Digital Storytelling, ki ga je organizirala valižanska EURO<26 organizacija Canllaw online. Več o tem, kako se je projekt digitalnih zgodb začel, pa si lahko prebereš tukaj.

S pomočjo informacij in znanja, ki jih je ekipa Ej!KArtice pridobila, smo v začetku leta 2007 izvedli prvo delavnico digitalnih zgodb na temo Biti mlad in ... - v spletni galeriji si lahko ogledaš izdelane digitalne zgodbe.

Potem smo leta 2008 izvedli delavnico digitalnih zgodb na temo mladih z manj priložnostmi in leta 2009 digitalne zgodbe na temo ekologije in podnebnih sprememb. Vse te zgodbe si lahko ogledaš v spletni galeriji. Letos maja smo izvedli delavnico digitalnih zgodb na temo prostovoljstva.

Mladi o brezposelnosti

digitalne_zgodbe_2011_brezp.jpgTokratna digitalna delavnica je nosila naslov Biti mlad... in brezposeln, tako je že iz naslova razvidno, da so bili naši udeleženci mladi, ki še iščejo svojo priložnost na trgu. Zgodbe o brezposelnosti si lahko ogledaš v spletni galeriji.

Julijska delavnica je bila prav posebna - vodila sta jo Sandra in Tadej, dva nadobudna prostovoljca, ki sta se na zavodu MOBIN usposobila za vodenje digitalnih delavnic. Takole je delavnico doživela Sandra:

"Kot je že običajno, smo tudi tokratno delavnico pričeli s spoznavnim delom, nad katerim so bili udeleženci zelo navdušeni. Vsak je moral namreč izdelati svoj kolaž, s katerim je kar najbolje opisal sebe in se tako predstavil ostalim prisotnim. Igra je bila izjemno zabavna in led je bil prebit! Sledila so navodila za uporabo Movie Makerja in pa še ena igrica, s katero smo skušali spodbuditi kreativnost pri udeležencih. Nato so udeleženci imeli čas za razmislek o svojih idejah in nekateri so že zelo hitro imeli sestavljene svoje zgodbe. Po pavzi, ki so jo nekateri izkoristili za nadaljevanje svojih prispevkov, je sledilo prelivanje besed s papirja še v digitalno obliko.
In kaj hitro so tudi te dobile svojo pravo podobo... toliko različnih zgodb, vsaka s svojim sporočilom, vsaka zelo unikatna in posebna. Rezultat: vsi smo bili zelo ponosni - udeleženci, ker jim je uspelo sestaviti čisto pravi samostojni prispevek, midva pa, ker sva uspešno pripeljala delavnico do konca.

In kaj so povedali udeleženci po koncu delavnice? Všeč so jim bile predvsem igre, s katerimi smo sprostili vzdušje in ki so jih spomnile na igrivost iz otroških let. Prav tako pa so nam povedali, da že dolgo časa niso bili tako kreativni in sproščeni. Eden izmed udeležencev je dejal, da je načeloma zelo natančen, tokrat pa mu je že pri igri uspelo na to pozabiti in se sprostiti. Na koncu je še priznal, da njegovi možgančki že zelo dolgo časa niso razmišljali s tako polno paro kot danes."

Pridno spremljaj Ej!KArtica projekte ... v letu 2012 bo organiziranih še 5 delavnic.

Če bi se nam rad pridružil, si vsekakor dobrodošel! Prijave zbiramo na info@EJKArtica.si.

Kaj so digitalne zgodbe? 

Vsak ima svojo zgodbo. In če zgodbi dodamo fotke in posnet glas, dobimo digitalno zgodbo. To je osebna pripoved, ki jo lahko z malo znanja posname vsak. Je zanimiv način posredovanja svojega mnenja, izkušenj, razmišljanja. Tema je lahko praktično karkoli, tehnična izvedba pa tudi odpira ogromno možnosti. In vsaka zgodba je unikatna.

Kaj potrebuješ?

Recept je preprost. Potrebuješ: računalnik, programček za izdelavo filmov (kot je npr. Windows Movie Maker ali odprtokodna Cinelerra), nekaj fotk in svojo zgodbo. Najprej v omenjeni program preneseš slike in jih urediš v želeno zaporedje. Trajanje posamezne slike lahko poljubno podaljšuješ in skrajšuješ, jim dodajaš podnapise, med in na slike pa lahko vstaviš video efekte in prehode, ki še dodatno popestrijo zgodbo. Sledi še snemanje tvojega glasu (zadostuje tudi mikrofon, ki je pritrjen na slušalke, kakršne uporabljamo npr. pri »skype-anju«) in zgodba se lahko zaključi.

Nazaj na projekte

 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.