Geotermalna energija

Sodelavec je obrazložil kaj je geotermalna energija na dolgo in široko

Danes je v službi ena vprašala, kaj je geotermalna energija in tako se je pogovor naenkrat razvil samo o tej temi. Tako se je sodelavec zelo ponosno in pohvalno lotil razlagat, kaj geotermalna energija pomeni in za kaj se jo uporablja.

Sodelavec je obrazložil kaj je geotermalna energija na dolgo in široko

Pri svoji razlagi je predvsem poudaril, da je ta vrsta energije obnovljiva in da izkorišča toploto iz notranjosti Zemlje. Tako je začel razlagati celotno sestavi zemljo in povedal da toplota izvira iz razpadanja radioaktivnih elementov v zemeljski skorji in iz preostale toplote, ki je ostala od nastanka Zemlje. Prav tako je navedel primere, iz kje lahko pridobivamo to energijo. Tako je naštel gejzirje, vroče kamnine, globoke vrtine, kjer temperatura zemlje z globino narašča. Ker sodelavka ni znala povezati, je z razlaganjem dodal, da se geotermalna energija najbolj uporablja na Islandiji in Filipinih, za poganjanje turbin ki proizvajajo elektriko. Prav tako, pa se tudi pri nas uporablja za ogrevanje stavb, tako gospodinjskih kot tudi rastlinjakov. Saj so toplotne črpalke tiste, ki izkoriščajo geotermalno energijo.

Dosti pa se ta uporablja tudi v industrijskih obratih, kot so razna kmetijstva ribogojnice, ter ostale industrijske obrate. Tako se je smer pogovora najbolj obrnila v toplotne črpalke in kaj ima kdo doma. Nato so se začele tudi debate o cenah in položnicah v kurilnih sezonah, saj so te zelo variirale glede na izbrani vir, kar pa je danes že nekaj povsem normalnega. Tako, da je na koncu naša sodelavka ugotovila, da je geotermalna energija ena od zanesljivejših virov, da ima ta energija zelo nizke emisije toplogrednih plinov in je bolj prijazna za okolje, da t geotermalna energija ni odvisna od vremenskih razmer, n da je udi cenovno zel ugodna, čeprav je investicija nekoliko dražja.

Tako se je geotermalna energija začela pojavljati tudi v humorju in kar hitro je to postala glavna besedna zveza dneva, saj se je v začela kar večkrat pojavljati v preostanku delovnega dneva.