Restavracija

Stara restavracija se odpira v novi podobi

V samem strogem centru mesta je bila nekoč izredno priljubljena restavracija z imenom Novi svet, kjer so takrat ponujali božanske dobrote mediteranskih jedi, kar je bila specifika v našem mestu.

 

Stara restavracija se odpira v novi podobiNikjer drugje ni bilo moč dobiti odlično pripravljenih polnjenih lignjev ali pa ribo kovač iz pečice s krompirjem, da o karpaču od hobotnice niti ne govorim. Skratka restavracija na nivoju, vedno polna, sedež si moral rezervirati, tako za kosilo kot za večerjo, cene zmerne, postrežba odlična. Kar nekaj let smo jo obiskovali in vedno iz nje odšli zadovoljni in siti. Potem pa je prišlo obdobje tranzicije, naša skupna država je razpadla, nova država je začela vračati nepremičnine bivšim lastnikom, bivšim gospodom in tako je nekoč odlična restavracija Novi svet doživela svoj klavrni konec. Kar debelo desetletje je bil objekt zaprt, lastniki so se menjavali kot po tekočem traku, nekoč mogočna stavba pa je propadala. Nikomur ni bilo mar za tradicijo, vsak je samo gledal, da bo stavbo prodal naprej in to za višjo ceno kot je kupil. No, vsaj kar se lastnikov tiče se je vedelo kdo je. Pa se je po vseh teh letih agonije našel nekdo, ki je ugriznil v jabolko in se odločil, da bo restavracija spet zagledala luč sveta. Pot je bila trnova, kar leto in pol renoviranja in popravljanja zidov je bilo potrebno, da je stavba dobila prvotno podobo. Možakar je nekajkrat vmes skoraj obupal, birokratski postopki so se vlekli v nedogled.

Pa vendar mu je z vztrajnostjo uspelo. Končno je prišel težko pričakovani dan velike otvoritve. Na prvi pogled je vse ostalo enako, le ime se je spremenilo. Zdaj ni bila več restavracija Novi svet. Tudi ponudba hrane ni bila več enaka, zraven morskih jedi, so ponujali tudi pice iz krušne peči ter jedi z žara. Novost je bila, da je bila restavracija v treh nadstropjih, vsako nadstropje je imelo svojo ponudbo hrane. Vendar pa kvaliteta postrežbe se ni poslabšala, nasprotno še boljša je bila.